Gdje sa koferima i glavom (smještaj u Istanbulu)

Pisano za Tour 4 Me.

Istanbul Map

 

Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom? E pa ne znam baš 🙂 Do prvog odlaska u Istanbul, živjela sam u ovom ubjeđenju, ali je Istanbul promijenio stvari. Sada imam dva doma. ”Travel like a local, feel like a local” sačekalo me je na stolu smještaja u koji sam se smjestila prošlog mjeseca, i to tik na početku Istiklal ulice. Sasvim neočekivano.

Gdje spustiti kofere, i na kraju dana glavu

Prva dva puta sam birala Sultanahmet dio (stari evropski dio Istanbula) jer sam htjela da vidim što više ‘’must see’’ stvari u Istanbulu; treći odlazak je bio u znaku šetnji i bosforskih pogleda pa sam se odlučila za smještaj na Istiklalu od koga sam bježala prva dva puta. Sljedeći put izbor opet pada na Istiklal kako bih nastavila istraživanje novog evropskog dijela Istanbula. A gdje je i četvrti, očekujem i peti put koji će vjerujem biti u znaku Azije. Meni je, jasno, bitno da smještaj zadovoljava 3 kriterija: dobra lokacija, čisto i bezbjedno. Uostalom, koliko vremena ćete provesti u hotelu/stanu?

Krenimo od Zlatnog roga (Golden Horn / Haliç). Ovo je dio gdje se nalazi najveći dio znamenitosti, a hoteli su uglavnom jeftiniji ili srednjih cijena. Naravno, i u ovom dijelu ćete naći luksuzne hotele. Smještaj na Sultanahmetu (južni dio Zlatnog roga) nikako ne znači smještaj u dijelovima Laleli i Aksaray. Ovi djelovi su popularni kod većine agencija, ali su zapravo relativno daleko i ne ostavljaju baš lijep dojam zbog gužve, samih naselja i koncentracije prodavaca. Upravo ovdje se uglavnom nalaze trgovci na veliko. Niz manjih hotela se nalazi na samoj tramvajskoj pruzi, od Sirkeci stanice ka Topkapi palati i Sultanahmet trgu. Ovo je i najbolji izbor jer tada je sve zaista blizu, lako za snalaženje i osjećaj sigurnosti uveče je veći. Takođe, ulica iza Plave džamije i Arasta Bazara, je dobar izbor ne samo zbog mjesta već i sam atmosfere i starih turskih tipičnih kuća.  Dio oko Bayazit trga je takođe dobar. Ukoliko se smještate na Sultanahmetu, imajte na umu da javni prevoz radi do ponoći (nepuna 2 eura), pa će vam za izlaske trebati taxi (oko 5 eura) do Taksima. U ovome dijelu je sve skuplje, pa i restorani jer se sve svodi na turističke atrakcije i možda ne baš najbolji kvalitet. Svakako, mnogo ljepši utisak će ostaviti i lokali i hoteli koji su malo uvučeni ili u sjevernom dijelu Roga. Takođe, u ovom dijelu ”život” se završava oko ponoći ili malo iza ponoći.

2013 12 AH Blog Smjestaj (1)

Za one koji bi ipak malo više provoda uveče i kojima više leži evropskija (modernija) priča izbor je kraj zvani Bejolu (Beyoğlu), Istiklal ulica i sam Taksim. Ukoliko vam smeta buka, ovo nije mjesto za vas. Takođe, gužvu je nemoguće izbjeći i samo je pitanje kad je više ljudi koji traže svoj pravac. Ovaj dio je jako veliki i treba posebno obratiti pažnju u kom dijelu je smještaj – da li je to zapravo prva bočna ulica sa Taksim trga ili neka od malih bočnih sa Istiklala. To je OK, ali ako se odlučite za nešto bliže Tarlabaşı Bulevaru vjerujem da upadate u haos. Odaberete li smještaj ovdje, zaista ste u centru svih dešavanja, a javni prevoz je takođe blizu i lako možete ka Sultanahmetu ili nekom od drugih djelova evropskog modernog dijela (Bebek, Ortakoj,…).

Booking.com daje prilično dobar izbor smještaja, a cijene treba uporediti ukoliko hoteli/apartmani nude direktne rezervacije preko njihovih site-ova jer znaju biti jeftiniji. Tripadvisor.com obiluje komentarima i preporučujem provjeru i ovdje. Google Maps su obavezna pomoć pri lociranju.

A kako se voditi komentarima? Bilo da se odlučite za Sultanahmet dio ili nešto oko Taksima, imajte na umu da kada pročitate da je nešto npr. na Taksimu … to je vrlo širok pojam i da će možda do Taksima trebati i 10 minuta i da vam se možda nudi smještaj upravo negdje na Tarlabaşı Bulevaru ili iznad njega. Svi dolazimo sa različitim očekivanjima, i predznanjima. Hoteli i kategorizacije se razlikuju od standardnih evropskih. Pored standardnih hotela i hostela, u Istanbulu ćete moći da se smjestite i u apartmanima i specijalnim hotelima u starim zgradama. Kad su hoteli u pitanju, zabuna nastaje kod onih sa jednom, dvije i tri zvjezdice. Od onih sa jednom i dvije zvjezdice ne možete mnogo očekivati, nerijetko su to mali porodični hoteli i ono što vam može najviše smetati jeste veličina sobe i kupatilo (toalet) koji dijelite ili je zaseban ali vrlo skučen (tuš isključivo). Hoteli sa tri zvjezdice takođe nijesu luksuz, ali su bolje opremljeni. Najčešće nema lifta, a gotovo svaki ima Wi-Fi. Dobar ili loš, zavisi 🙂

Pristojan smještaj u ovim djelovima, zavisno od perioda putovanja, se može naći već od 25 eur po osobi, sa doručkom (turski doručak – švedski sto).

O drugim djelovima Istanbula ne pišem, jer mislim da ko god ide prvi put u Istanbul upravo bira jednu od ove dvije lokacije.

— — —

Ne znam da li je ovog jutra kiša padala u Istanbulu, ali svakako jeste čarobna iako vrlo hladna u ovo doba godine.

[embedplusvideo height=”300″ width=”500″ editlink=”http://bit.ly/Wl8XGw” standard=”http://www.youtube.com/v/4lvbA1hcZNM?fs=1″ vars=”ytid=4lvbA1hcZNM&width=500&height=300&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep8181″ /]

Comments (0)

Leave a Comment