Magija zvana Bosfor

Često se zapitam znači li Bosfor ljudima u Istanbulu onoliko koliko je to Pamuk prepoznavao u svojim djelima, ima li onu snagu koju se meni čini da ima kad god sjednem na neku od obala… Moguće i da su sviknuti na isti, i da im daje tu neku pritajenu i neobjašnjivu snagu i smirenost. Nigdje kao na oblama Bosfora ne možete osjetiti hüzün – život ljudi u Istanbulu u jednoj riječi koja nema adekvatan prevod, nešto između melanholije i borbe sa istom, borbe tradicije i modernog… odraz sveopšteg stanja u Istanbulu. Upravo taj hüzün vas na neki čudan način povuče i nosi ulicama Istanbula i uz Bosfor. Koliko god daleko išli, imate osjećaj da nigdje ne stižete. Bosfor je taj koji vas nosi, a galebovi koji kruže vas podsjećaju da ste upravo tu gdje treba da budete. Kako, ni sami ne znate. Bosfor je taj koji spaja, ali i razdvaja grad. On je tu da vas podsjeti na prošlo i buduće, na taj magičan kontrast koji je suština Istanbula.

Istanbul
Orhan Pamuk: Ponekad mislim da ''život ne može biti tako grozan''. ''Uprkos svemu, čovjek na kraju može izaći da prošeta po Bosforu.''

Bosfor vas jednostavno izaziva na potragu za sobom.

Magični dualitet Bosfora ili Istanbula?

Između 2 mora, na 2 kontinenta … a tu su i 4 ostrva koja se u opisima Istanbula ponekad i zaborave. Ono što fizički spaja grad jeste Bosfor (Boğaz), doslovce grlo. Bosfor je za Istanbul mnogo više, baš kao što je Pamuk to pisao. To osjetite prvim izlaskom i sudarom sa pogledom na ovu magičnu vodu koja priča priče starih vremena kada je Bosfor bio i mnogo važniji nego li je sada. Makar naizgled.

Orhan Pamuk: ''Ali ono što Bosfor za mene čini Bosforom i dalje je isto ono što je bilo u mom detinjstvu: za mene je Bosfor ono što čoveku daje zdravlje, što ga ozdravljuje, izvor nepresušnog dobra i optimizma koji grad i život drži na nogama.''Magični dualitet Bosfora ili Istanbula?
Orhan Pamuk: ''Ali ono što Bosfor za mene čini Bosforom i dalje je isto ono što je bilo u mom detinjstvu: za mene je Bosfor ono što čoveku daje zdravlje, što ga ozdravljuje, izvor nepresušnog dobra i optimizma koji grad i život drži na nogama.''Magični dualitet Bosfora ili Istanbula?

Bosfor koji spaja 2 kontinenta, i 2 svijeta (uvjerićete se upustite li se u avanturu upoznavanja 2 lica Istanbula tokom istog dana, evropskog i azijskog), možete preći i uz pomoć 2 mosta. Jedan je Bosforski most (Boğaziçi Köprüsü/Birinci Köprü) koji samo jednom u godini biva otvoren za pješake – zapravo za maratonce koji toga oktobarskog dana trče preko njega. Ovaj most spaja vjerovatno 2 najljepša dijela grada, ili makar među najljepšima: Ortaköy sa jedne i Beylerbeyi sa druge strane. Drugi, dalji most, (Fatih Sultan Mehmet Köprüsü / F.S.M. Köprüsü / 2. Köprü) ne opčinjava ljepotom kao prvi, ali djelovi grada koje povezuje i njegova blizina sa Crnim morem čine ga posebnim. Na obalama Bosfora vidjećete preko 600 kuća/vila koje su građane upravo tu, za one koji su imali sreću da udišu Bosfor. Takozvane yalı, najskuplja i najljepša zdanja Istanbula.

Posebna avantura je odlazak na Prinčeva ostrva (Adalar). Vožnja traje nekih sat vremena i tek tada vidite veličinu ovog grada, sa obje strane. Prosto – nikad se ne završava. Naravno, u nekom narednom odlasku shvatite kao i ja da ni tada nijeste vidjeli sve i da ne, ne možete da pojmite veličinu ovoga grada.

Ferzan Özpetek ise “İstanbul sadece Boğaz’ın gün batımlarında birbirlerinde erimeyi başaran kırmızı ve mavidir.”
Ferzan Özpetek ise “İstanbul sadece Boğaz’ın gün batımlarında birbirlerinde erimeyi başaran kırmızı ve mavidir.”

Ako ste krenuli na krstarenje Bosforom: Magiju Bosfora i Istanbula na poseban način upoznajete krstarenjem. Najbolje opcije nudi gradski prevoznik Şehir Hatları sa Eminonu (Eminönü) pristaništa. Na istom pristaništu salijetaće vas brojne agencije, iste one čiji zastupnici su vas ubijeđivali tokom dana da nude najbolje i neponovljivo iskustvo. Preskočite. Pomenuti gradski prevoznik nudi 2 ture, dužu i kraću, po najboljim cijenama i sa dobrim rasporedom. Duža tura vam omogućava i stanku pred ulazak u Crno more i vrijeme za ručak u malom mjestu gdje imate osjećaj da ste na kraju svijeta. Vrijedi svakog minuta.

Ture nijesu preporučljive kada duva vjetar i kada je hladno, jer na Bosforu ćete uvijek osjetiti neki povjetarac. Pored ovoga, možete se uputiti i u noćnu avanturu razgledanja Istanbula ploveći Bosforom.

 

Comments (0)

Leave a Comment