O meni

Adrijana @ Istanbul IstikalPostoji riječ koja na najbolji način sumira sve o meni i putovanjima, a koja i nema neki srećan prevod kod nas: wanderlust. Ponosna Podgoričanka koja polako i sistematski istražuje svijet. Blogerka (ne baš redovna) sa blagom opsesijom fotografisanjem i uvijek isplaniranim narednim putovanjem. Srećna što imam prijatelje koji vole da putuju i daju mi preporuke, ali dovoljno tvrdoglava da uvijek napravim sopstveni plan putovanja. Često volim da odšetam na mjesta koja turisti uglavnom ne biraju ili ne žele da posjete, a to su u stvari lokacije koje svakom gradu daju dušu i gdje se vidi i druga strana svjetskih metropola.

Svako putovanje čini me bogatijom. Bogatijom za novo iskustvo, ali i za ukuse, mirise, poznanstva i hiljade fotografija – na telefonu, aparatu ili u glavi. Putujem sa prijateljima, a nekoliko dana provedenih van našeg grada/zemlje nas dodatno poveže. Putujem jer to je način da pomjerim svoje granice, uvijek. Putovanja me pune nevjerovatnom energijom, a kasnije uživam da utiske prenosim kroz razgovore i blog. A možda i moja prostorna orijentacija i geografija budu bolji vremenom, dok punim svoj #TravelPhotoDiary. 🙂

Adrijana @ Istanbul Cihangir

Imam sreću da sam privatno i poslovno dosta putovala. Još uvijek nijesam kročila na svaki kontinent, ali idem ka tome cilju. Pri vrhu liste najdražih destinacija koje sam posjetila jeste magični Rio koji ima da ponudi mnogo više od dobro poznatih pješčanih plaža; jedno od najvećih iznenađenja mi je možda Milano i njegova moć da od anti-kupoholičarke napravi putnicu sa overweightom. Istanbulu se uvijek vraćam, kao i Madridu. Važno mi je da svaki grad čiji sam bila gost ima nešto posebno i autentično, nešto intrigantno i misteriozno – kao što je to Šarm u Egiptu ili portugalski Lisabon. U suprotnom, nekako se samo mimoiđemo. Možda iz razloga što grad čine ljudi koji žive u njemu, nekako se prema svakom ophodim kao prema osobi.

Nemam destinaciju iz snova. Postoje samo destinacije na mojoj “must” listi koje čekaju da ih posjetim i doživim.  Ali, postoji grad kojem se uvijek vraćam i koji doživljavam kao svoj drugi dom. Magija Bosfora i sve ono što Istanbul nosi sa sobom više su nego inspirativni za planiranje sad već i desete posjete ovom gradu. Mislim da sam zahvaljujući Istanbulu izašla iz svoje sigurne zone i počela da gradove gledam očima domaćina, a ne posjetioca. Ne volim hladna mjesta, sterilne kulture i arhitekture, i uvijek biram one destinacije koje provociraju nečim. Dosta sunca i autentični lokalni specijaliteti su sasvim dobar početak.

Adrijana @ Valencia Corrida

Čudno je kako kada putujete izgubite pojam o vremenu – satima i danima. Tome dodate moju dezorijentisanost u prostoru i imate sjajnu osnovu za sitne pehove koji vas i one oko vas zabave (na razne načine). Priče pričam na svome blogu, i uvijek rado podsjetim i sebe i ljude oko mene da sve treba isplanirati detaljno, a ipak se nemojte preznojavati oko stvari koje ne možete da kontrolišete. To je taj wanderlust – pustite da vas mjesto u kojem ste vodi, slušajte svoju radoznalost i tražite načine da budete lokalac gdje god da ste.

Adrijana @ Milano Train Station

Comments (0)

Leave a Comment