Crnogorska magija – Stoliv i Boka

Spoj planine i mora koji Boka sa sobom nosi malo je sa čime uporediv. Cijeli Zaliv ima jednu drugačiju i mirniju energiju od ostatka crnogorskog primorja. Bilo da se radi o ljetu ili zimi, onoj temperaturi kada poželite da ste na Sjevernom polu ili kada vam je neophodan duks i tokom dana, Boka i mjesta koja pričaju svoje magične priče vas moraju ostaviti bez daha.

Stoliv, Boka, Mne May 2015

Moja omiljena vožnja je upravo oko Zaliva i zato posebno volim dolazak ovdje. Mala mjesta kao da su slikana, a vi postajete dio te slike, bilo da se u avanturu uskim ulicama upustite tokom dana ili noći. Tijesne uličice kojima se mimoilazite sa pješacima i automobilima vas podsjećaju da vašoj žurbi nema mjesta i da trebate uživati u trenucima, zvucima i mirisima. Put preko Trojice nije ništa manje čaroban i ostavlja vam dovoljno prostora i vremena da uživate u sjajnom pogledu na Bokokotorski zaliv. Podsjetiće vas na sva ona mjesta koja ste već prošli i koja su vas mamila svojom prošlošću. Podsjetiće vas i da ne budete lijeni i prošetate tim istim uličicama i zastanete pred kamenim kućama drvenih prozora, starim crkvama i katedralama, virnete ka pješačkim stazama, sjednete na pontu i uživate u mirisu mora i tišini koju remete barke i brodovi. Priroda koja je gradila svoju priču i davala mjestima obrise kakve malo gdje možete naći i danas je pravo malo čudo ovdje. Refleksije oblaka ili planina u vodi, nebo i more kad se spoje (kišni zimski dan kao da moli za snimanje filma), kamene kuće sa drvenim prozorima i vratima… samo su dio magičnog ambijenta i atmosfere ovdje.

Boka Trojica View May 2015

Boka Kotorska je čudan spoj mirnog plavetnila mora i oštrih planina koje se izdižu i zaustavljaju vaš pogled, a negdje i potrebu da se pitate šta je iza tih vijenaca na kojima nerijetko možete vidjeti snijeg dok se kupate ili sunčate. Ovdje vas prošlost srijeće na ulicama kojima se gubite, bilo da tragate za svojim mjestom pod suncem od mjesta do mjesta, ili ste već u nekom starom gradu. I jedno posebno mjesto kojem se stalno vraćam je Stoliv. Odavde za manje od desetak minuta stižete do čarobnog (malo je reći) Kotora. Stoliv je sjajna baza ukoliko vam treba odmor, otklon od radne sedmice i vrijeme za sebe i prijatelje. Dovoljno daleko, a sasvim blizu ukoliko se uželite vreve i haosa većih mjesta ili grada. Kada vas probudi sunce i pogled u planine i more, zaboravićete na haos prethodnog dana. Ukoliko sa sobom ponesete posao, ni to vam neće teško pasti dok sa svoje terasice kuckate mail ili pretražujete informacije. Tihi prolaznici, uglavnom mještani, srdačno će vas pozdraviti iako vas ne znaju. Ukoliko su vam potrebne informacije ili pomoć, naći će se za vas; u suprotnom, nećete ih ni primjetiti. Bezbroj mačaka koji tumaraju ulicama privlačiće vam više pažnje. Čini mi se da su one jedine koje ometaju planiranje mog povratka ili narednog putovanja. Od kuće do kuće, nalazite ovu priču, i neku čudesnu istorijsku nit. Nalazite ljude neopterećene svakodnevicom i mirnoću kakvu vam može donijeti samo grad ili mjesto na vodi. Čak i ljeti, ovdje je moguće naći nevjerovatan mir i zaboraviti da hiljade turista jure ka plažama tražeći zabavu. Vi ćete imati svoju pontu i svoj komad mora, mnogo sunca i Perast u daljini.

Boka Panorama iz Stoliva, maj 2015.

Zaboravite na predrasude da u Boki nema vode, da je nafta svuda i da se ne možete kupati niti piti vode, da nemate što raditi. Sebe i svoj mir ovdje definitivno možete naći, samo pustite da Boka vas nađe.

Comments (0)

Leave a Comment