A kako ću ja to sam u Istanbulu?

Većinu mojih putovanja sama sam organizovala i nikad sebi nijesam postavila pitanje koje često čujem ‘’A kako ću ja to sam?’’. Zahvaljujući Internetu, Google Maps, Trip Advisor-u i Foursquare aplikaciji svakome ko se imalo potrudi, organizacija putovanja neće tako teško pasti. Uz to ćete uštedjeti novac, ili ga pametnije prerasporediti na nešto drugo.

Razlog zbog koga agencije nijesu potrebne najprije leži u cijenama samih lokaliteta koje hoćete da posjetite, i kvalitetu posjeta. To ćete najbolje vidjeti iz jednostavne tabele/spiska koji je redovno ažuriran. U pitanju su glavne atrakcije, ili ‘’must see’’ mjesta uz neka koja agencije i ne nude. Kurs koji sam računala je trenutni, mada su navedene cijene i u turskim lirama pa je lako preračunati.

Nijesam imala iskustvo on-line kupovine ulaznica (osim za koncert) u Istanbulu, i koliko sam mogla primjetiti nije baš ni zastupljeno. Takođe, na nekim mjestima ulaznice nije moguće platiti karticom pa i to treba imati na umu. Najčešće, šalteri za prodaju karata rade sat kraće od samog mjesta koje posjećujete. Audio vodiči, a negdje i mape, se dodatno naplaćuju i to je uvijek posebno istaknuto. Cijena je najčešće od 10 do 15 turskih lira. Izuzetak je Dolmabahče palata gdje je vodič uračunat u cijenu jer je nemoguće drugačije posjetiti palatu.

Još jedan detalj koji treba imati na umu jesu radni i neradni dani. Naime, vrlo često je ponedjeljak neradni dan, ili možda i neki drugi, a da to nije vikend. Opet, Dolmabahče ima jedan izuzetak. Pored radnog vremena, postoji još jedno ograničenje – u palatu dnevno može da uđe samo 3000 ljudi. U zimskom periodu, većina atrakcija radi sat kraće nego inače. U džamije se turistički ne može ući u vrijeme molitvi (pet puta dnevno) i to je ispred većine džamija naglašeno uz napomenu o kom se vremenu tačno radi.

08 Istanbul Photo Diary Ayasofya

— — —

Kako rasporediti posjete atrakcijama i određenim djelovima Istanbula, i kako na najbolji način iskoristiti vrijeme u gradu u kome obitava preko 14 miliona stanovnika je tema koja zavređuje posebnu pažnju. Do tada, jedna sjajna pjesma momka koji stoji iza mnogih muzičkih tema turskih serija.

[embedplusvideo height=”300″ width=”500″ editlink=”http://bit.ly/1rsROI3″ standard=”http://www.youtube.com/v/fzty7IvvKmU?fs=1″ vars=”ytid=fzty7IvvKmU&width=500&height=300&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep8509″ /]

 

Comments (1)

Leave a Comment