Čaj kojem je nemoguće reći ‘’ne’’

Dolmabahçe Sarayı, Istanbul
Dolmabahçe Sarayı, Istanbul

Asocijacija na čaj – London.

Asocijacija na kafu – Turska.

#Wrong

Daleko od toga da se kafa ne pije, ali značaj koji čaj ima u svakodnevnom životu u Istanbulu je nevjerovatan. Kao i sam ukus čaja kojim bez problema možete zamijeniti i onu prvu (meni neophodnu za otvoriti oči) kafu. Ipak, koliko god vam kofein ujutro bio potreban – ne kvarite sebi gušt i ne sipajte čaj u obične šolje. Male uske providne čaše, dekorisane ili ne, daju posebnu čar. I ponekad opekotinu ako nesmotreno istu napunite do vrha.

Uprkos važnosti koju ima u jednom danu u Istanbulu i ostatku Turske, čaj se u Turskoj pojavio relativno kasno – u XX vijeku. Godinama unazad, Turska je u vrhu liste kada se gleda potrošnja čaja.

Tokom posljednjeg boravka u Istanbulu, odlučila sam se da testiram znanje pripreme turskoga čaja. Kod drugarica sam prošla test, ali je pravi ispit uslijedio kada nam je na vrata pokucala starija gospođa zadužena za naš stan. Očekivano, nije odbila ponuđeni čaj (ne sjećam se da sam nekad vidjela da Turci odbijaju čaj). Neočekivano, bila je iznenađena istim. A ja zadovoljna i pohvaljena sa ‘’eline sağlık’’ (pandan našem: pozlatile ti se ruke; upućuje se onome ko je spravio hranu kao znak zahvalnosti).

2015 02 CajIn2 v2
Gülhane Park, Istanbul

Čaj se ne priprema na uobičajeni način (čudo!). Kao i većini stvari, pristupa mu se na neki gotovo ritualan način. Od samog posuđa koje se koristi do načina na koji se spravlja, sve nekako upućuje da to nije običan napitak. A opet, pije se svuda i svuda se može dobiti. Bilo da birate nevjerovatno ukusni i slatki čaj od jabuke, ili onaj od nara miris koji ćete osjetiti dok ih spremate činiće vas vrlo nestrpljivim. Meni je i dalje najljepši onaj ‘’obični’’ crni (rize çay). Kako god, za koji god da se odlučite, teško da ćete pogriješiti. A imate li strpljenja za jedno malo duže kuvanje čaja? Isplati se.

Posebna dvodjelna posuda (çaydanlik) vam je potrebna. U jednu, donju i veću, sipate vodu koja treba da prokuva, dok se čaj grije u onoj gornjoj manjoj. Cijeli proces traje oko 25 do 30 minuta. Vatra na kojoj se kuva čaj ne treba da bude jaka, a na ovaj način se održava i toplota čaja. Ritual kuvanja se tu ne završava, jer kakav čaj ćete piti zavisi od načina sipanja. Iz gornje posude sipate čaj, na koji dolivate vodu iz donje posude. Odnos tople vode i koncetrata čaja određuje njegovu jačinu (koyu-jak, açık-blag). Za čaj je važno da je uvijek svjež, a šećer, najčešće u kockama, služi se sa strane. I da… čaja uvijek morate da imate, koje god doba dana da je. I čaj uvijek pijete – nebitno koja vam to šoljica po redu bila 🙂

Čaj je odraz gostoprimstva i nerijetko vid zahvalnosti za posjetu – bilo da ste u radnji, restoranu ili kafani.

Za zimski hladan dan… Kolpa – Son nefesim

[embedplusvideo height=”548″ width=”900″ editlink=”http://bit.ly/1vxZIni” standard=”http://www.youtube.com/v/ppMkR0VCsuo?fs=1″ vars=”ytid=ppMkR0VCsuo&width=640&height=390&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep1445″ /]

Comments (2)

  • Reply

    Onaylayorum . . .

    • Ben de! 🙂

Leave a Comment